Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alföldi buga galamb

2010.01.30

Alföldi buga galamb

 

Származás: Magyarország: Szeged és környéke.

Főbb jellemzők: Közepesnél nagyobb, zömök, erőteljes, fésűs, lábtollas fajta. Vízszintes testtartású. Testhossza: 35-40cm.

Fej: Széles, ívelt homlokú, a fejtető enyhén lapított. A tarkótáj lekerekített, melyet kagylófésű díszít. A kagylófésű dús tollazatú, kissé elálló, a fejtetőn kicsit túlér. A fésű fültől fülig terjed, forgókban végződő, a nyak hátsó élén sörényben folytatódik.

Szem: Az írisz narancsvörös. A fehérek és világos tarkák szeme bükkönyszem. A szemgyűrű finom szövetű, egysoros, sápadt színű.

Csőr: Közepes nagyságú, erős alapból indul, enyhén lefele irányul. A sötét színűek és sötét rajzúak esetében a csőr hegye pigmentált. Az orrdudorok jól simulók, fehéren porozottak.

Nyak: Erős alapból indul, a fej felé fokozatosan elvékonyodik. Függőleges tartású.

Mell: Széles, jól izmolt. Mérsékelten emelt, enyhén kidomborodó.

Hát: Vállban széles, a farok felé enyhén lejtő és keskenyedő.

Szárnyak: Törzshöz simulók, a szárnypajzsok szélesek, a vállbúbok részben fedettek. Az elsőrendű evezők a kormánytollakon fekszenek, de végüket nem érik el.

Farok: A hát lejtését követi. Széles zászlójú, egymáshoz szorosan záródó kormánytollak. Kormánytollak száma: 12

 Lábak: Közepes hosszúságúak, mérsékelten tág állásúak.

Tollazat: Feszes, testhez simuló.

Szín és rajzváltozatok: Egyszínűek: Fehér, fekete, fekete szalagos kék, kovácsolt kék, vörös, sárga. Szívhátúak: Fekete, kék, kovácsolt kék, olaj, vörös, sárga.

Rajz: A fej fehér a fésűig, az előke, határa a nyak oldalán függőlegesen fut, mely a nyak közepén ívben záródik. A szárnyak, a has a kloáka vonaláig, a derék, a combok és a lábtollazat fehér. A fejtető színes foltja elér a fésűig, de két oldalt nem éri el a szemeket. A fésű, nyak hátsó fele, a mell a hátszív, a farokfedő-, és támasztótollak a kormánytollakkal együtt színesek.

Enyhe hibák: A rajz kisebb eltérései. Pl.: oldalasság, nadrág, tele hát, szárcsafej, tokásság, sárgák és a vörösek kiegyenlítetlen színe. A fekete rajzosak pigmentált csőrei és karmai.

Súlyos hibák: Apró termet, hosszú lábak, szűk állás, keskeny, emelt mell, lógó szárnyak. Vörös szemgyűrű, sárga vagy gyöngyszínű szivárványhártya. Hosszú, vékony csőr, keskeny fésű, nyitott előke, "fületlenség", feltűnő rajz és színhibák.


Gyűrűméret: 12mm.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.