Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar Szarka Keringő

2009.11.29

Magyar szarka keringő

 

Származási hely: Magyarország, Törökszentmiklós és vidéke

Főbb jellemzők: Közepes keringő nagyságú, mérsékelten emelt mellű, törzse a farok irányába enyhén lejt. Hossza a begytől a farok végéig 24-27cm, magassága 22 - 24cm.

Fej: Enyhén nyújtott ívvel határolt, mely előre a homlokon át, törés nélkül folytatódik a csőrben. A csőr hegye kissé lefele mutat. A tarkótáj legömbölyítve csatlakozik a nyak hátsó éléhez.

Szem, szemgyűrű: Gyöngyszemek, szivárványhártyájuk enyhén vérezett. A szemgyűrűk kétsorosak, sima felületűek, halványak enyhe sárgás árnyalattal.

Csőr: Csőrzugtól a kávák hegyéig 22-25mm hosszú. Tőben vastag, a felső csőrkáva az alsó káva hegyére fordulva kissé lefelé mutat. A feketék és a kékek felső csőrkávájának hegye jelzett lehet. Az orrdudor sima felületű, fehéren porozott.

Nyak: Erős tőből eredve a fej felé vékonyodik, közepes vastagságú és hosszúságú. Tartása függőleges, a toroktáj kis ívben kimetszett.

Mell: Széles, jól izmolt, enyhén előredomborodva, mérsékelten emelt.

Hát: Vállaknál széles, farok fele keskenyedik. Egyenes vonalú, enyhén lejt.

Szárnyak: Pajzsban szélesek, a hátat jól takarják. A szárnybúbok fedetlenek. Az elsőrendű evezők a kormánytollakra fekszenek, de az ellenkező oldali evezők nem keresztezik egymást.

Farok: Közepes hosszúságúak, a hát vonalát törés nélkül követik. Keskenyen zártak, végük az evezőkön kicsit túlérnek. Kormánytollak száma:12

Lábak: Közepes hosszúságúak, viszonylag tág állásúak. A csüd és az ujjak tollatlanok, élénk vörösek. A karmok színe megegyezik a csőr színével.

Tollazat: Tömött, testhez simuló.

Szín és rajzváltozatok: Jellegzetes szarkarajzúak, fekete, kék, vörös, sárga, ezüst és olaj színekben. A kékek kormánytollai fekete farokpántot viselnek. Színes: fej, nyak, hátszív, farokfedők illetve a kormánytollak. A rajz a mellcsont  vonalánál nem nyúlhat túl 1 cm-nél jobban. Fehérek: szárnyak, has, comb

Súlyos hibák: Gyenge csontozat, keskeny, éles mell, durva, magasan ívelt, homlokos fej, hosszú vékony nyak, pirkadt szemgyűrűk, erősen vérezett szivárványhártya, harisnyás csüdök, laza, ritka tollazat, a feketék és a kékek kivételével a jelzett csőr.

Enyhe hibák: Lapos, húzott fej illetve homlok. meredeken ívelt tarkótáj, az előírtnál meredekebb vagy vízszintesebb testtartás, kisebb rajzhibák, fénytelen színek.

Elbírálás sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, csőr, alak, állás, rajz, szín.

Röpkövetelmény: 1 óra hosszidő

Gyűrűméret: 7mm.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.